HUR MAN FILDELAR   FÖRDELAR  VANLIGA MYTER   MER HJÄLP    KLISTERMÄRKEN   OM SIDAN  LÄNKAR
Vanliga myter om fildelning

Myt: Man blir tonåring och finning av att fildela

Visserligen kan musik och film få dig att känna dig ung. Forskning har också bevisat att det gamla ordspråket "ett gott skratt förlänger livet" faktiskt stämmer. Dessutom kan du växa som människa av att konsumera kultur. Tyvärr kommer du dock bara känna dig yngre, du kommer inte att bli det i ren folkbokföringsmässig betydelse. Du kommer fortfarande få gå i pension när du är 65.
Finnar och fildelning har det berömda hudinstitutet i Geneve inte heller hittat några samband mellan. Vi på lärdigfildela.nu vill dock rekommendera sunt leverne i samband med kulturkonsumtion. När du laddat mp3-spelaren med bra musik är det en bra idé att ta en promenad medan man lyssnar på musiken.

Myt: Upphosvmän är emot fri digital distribution av deras material

En myt som enstaka lobbyister kämpat hårt för att du ska tro på. Sanningen är att de flesta upphovsmän anstränger sig för att deras material fritt ska spridas digitalt. En upphovsman är en person som skapat ett verk. Ett verk kan vara en text, en musiksnutt, en faktasamling, en film eller något annat som är tillräckligt unikt. En bloggare är upphovsman till sin blogg. En bloggare har inget emot att folk läser deras blogg, det finns över 100 000 bloggar i Sverige idag. Förutom bloggar finns det miljontals svenska hemsidor vars ägare ständigt tävlar om att folk ska ladda hem just deras skapade verk (dvs hemsidan och dess innehåll). Varenda dagstidning (vars anställda är upphovsmän) anstränger sig varje dag för att folk ska fritt digital ladda hem just deras skapade material. Tyvärr finns det vissa enstaka organisationer som själva utropat sig till representerar för "en bransch" som är emot just detta. Sanningen är att dom bara representerar ett fåtal företag som ännu inte lärt sig hur man utnyttjar ny teknik till att tjäna pengar (något som andra inte haft problem att komma på). Det finns ingen samlad skaparbransch som är emot fildelning. Skulle man ha en omröstning bland alla svenska upphovsmän (och ta med alla bloggare och hemsideskapare) skulle fildelning förmodligen inte bara uppmuntras utan också bli avdragsgillt (slopad moms på bredband). Tyvärr har de självutnämnda "branschrepresentanterna" varit väldigt duktiga på politisk lobbying vilket lett till att folkvalda politiker lurats att fatta felaktiga beslut som helt saknar förankring hos det svenska folket.

Myt: Om alla fildelar kan inte kulturarbetare tjäna pengar

När grammofonen kom ville musiker förbjuda den för att den gjorde lajvmusiker arbetslösa. Ljudfilmen skulle också göra musiker arbetslösa, När TVn var ny ville filmbranschen förbjuda den för att den skulle konkurrera ut biograferna. videoapparatens ankomst sågs som ett hot för att folk skulle sluta köpa biobiljetter. Kassettbandet var också den något dåligt eftersom folk skulle sluta köpa lp-skivor. Samhället agerade dock som det bör göra och slog dövörat till. Den nya tekniken har alltid lett till att konsumtion av musik och film ökat och musik- och filmskapare blivit ännu rikare. När dom väl lärt sig att utnyttja den nya tekniken har pengaströmmen alltid ökat. Så kommer det vara den här gången också. Svenska hushålls kulturutgifter fortsätter att öka. Aldrig tidigare har kulturbranschen tjänat så mycket pengar som den gör nu och det kommer att öka i takt med att folk och företag lär sig använda ny teknik.

Myt: Om kulturarbetare inte tjänar pengar kommer dom att sluta skapa

Argumentet hörs ofta i tryckt media. Med samma logik skulle ingen syssla med idrott om dom inte fick betalt för det. Ingen skulle skaffa hund och barnbidraget skulle vara den enda anledningen till att folk skaffade barn. Huruvida grottmålningar skulle blivit målade vet vi dock inte. Ingen forskning har lyckats visa att grottmålarna inte var välbetalda dollarmiljonärer som levde gott på stenkonstroyalty. Vi kan alltså bara gissa att så inte var fallet.

Huruvida myten är sann eller inte är dessutom totalt oväsentligt eftersom ny teknik leder till att betydligt mer pengar går att tjäna än tidigare. Ny teknik leder till ökad omsättning i alla branscher och kommer även att göra det i kulturbranschen. Att vissa gnällande mediabolag inte gör det ännu beror på att dom tror sig inte behöva följa marknadsekonomins grundregel nummer 1. Tillfredställ kundens behov och du kommer att tjäna pengar. När dom företagen börjar koncentrera sig på att tillfredställa sina kunders behov istället för att försöka påverka politiker kommer deras intäktsström att mångfaldigas.

Myt: Om jag fildelar förlorar skivbutiker och biografer pengar

Användandet av mobiltelefoner har lett till att färre personer ringer med fast telefon men vi förbjuder ju inte mobiltelefonerna för det. Telia mår bra ändå eftersom dom lärt sig att använda den nya tekniken till att tjäna pengar. Skivbutiker och biografer är del av en gammal distributionskedja. Skivbutiker eller biografer skapar varken film eller musik utan distribuerar den bara. Nu finns det bättre sätt att distribuera kulturen på och därmed behövs inte biografer eller skivbutiker lika mycket. Isutkörarna blev alla arbetslösa när alla skaffade kylskåp men det var inget som gjorde att vi förbjöd kylskåp. Hovslagarbranschen är inte heller var den en gång i tiden var men vi vill ju inte förbjuda bilar för det.

Myt: Att ladda hem är olagligt

Att ladda hem är inte olagligt. Om det var det skulle du begå brott varje gång du läste en internetsida. Varje gång du startar Internet Explorer och varje gång du läser nyheterna på svd.se. Tyvärr har lagstiftarna lurats av lobbyorganisationer att lägga till en konstig lag som säger att du kan få fängelse om du råkar ladda hem något som upphovsmannen inte ville att du skulle ladda hem. Som om du skulle kunna kontrollera det varje gång du laddar hem något. Lagen får väldigt konstiga konsekvenser. Om aftonbladet.se skulle publicera en bild på sin hemsida utan fotografens tillstånd (något som händer ibland) så kan Du som läser sidan bli åtalad och få fängelse. Givetvis håller inte detta i längden. Ansvaret måste ligga på den som lägger upp materialet på internet. Att förbjuda folk att fritt söka upp och konsumera kultur fungerar inte i ett fritt samhälle. Lagen är som att försöka förbjuda folk att tjuvlyssna utanför en utomhuskonsert. Det går inte och det är dumt att ens försöka.

Om du blir uppringd av en upphovsman som vill att du slutar ladda hem en viss fil kan du alltid ta det säkra före det osäkra och sluta ladda hem just den filen. Ladda hem någon annan istället. Då följer du fortfarande lagen (hur knäpp den nu må vara) och slipper eventuella påföljder.